Cégtörténet


1993-ban alakult meg a Chromogenic Arts kft. Főtevékenysége a fényképészet. Kiegészítő tevékenységei a hírügynökségi tevékenység, könyvkiadás, oktatás és a fotográfiai cikkek kiskereskedelme. A cég tevékenységi köre működése során nem változott, csupán az egyes szegmensek közötti súlyarány tolódott el a piaci igények szerint. A tagok két lépésben 8 mFt-ra emelték a törzstőkét, hogy a jelentős szakmai hátteret a szolgáltató fotográfiában komolynak számító tőkeerő támogassa.

1993-1998 között a fotóminőségű PrintShop szolgáltatások alkották a fő tevékenységi kört a piacnak megfelelően. A Kodak Hungary kft független partnereként Kodak képfeldolgozó gépek, szkennerek és nyomtatók kalibrálását és üzemeltetését is végeztük.

1994-2004 között a Cartographia kft. felmérő és illusztrációs anyagait fotóztuk térinformatikai kiadványokhoz: Budapest és Magyarország CD-Atlaszok. Hasonló megbízásaink az Akadémiai Kiadótól (Wolters Kluwer) is érkeztek. Magyarországról így teljes fotódokumentációnk van, mely megvásárolható, illetve divat és egyéb reklámfotós tevékenységeinknél eme előnyünket kihasználva, az utazó fotóstílust valósítottuk meg: utazunk, és a műtermet az adott helyszínen állítjuk fel. Műtermi világítástechnikánkat és fotófelszerelésünket ennek megfelelően alakítottuk ki a 2000-es évek elején.

2000-től a fotószakkönyvek, fotószakcikkek írása és illusztrálása egyre nagyobb súlyt kap. A szakírás fontos tevékenységünk, mely támogatja a professzionális fotózást és a fotóoktatást is.

2002-ben a nagy- és ultranagy felbontású fotózáshoz szükséges felszerelések beruházását kezdtük meg. Szakmai tapasztalataink lehetővé tették, hogy a műszaki fotó, nagyfelbontású reklámfotó és high-fashion területére lépjünk.

2003-tól a szakpublikálás hatására igényként jelentkezett a fotóoktatás is. Előszőr meghívott előadóként dolgoztunk, majd 2004-től klubjellegű összejöveteleket tartottunk. 2007-ben megnyitottuk fotóiskolánkat a piaci nyomás hatására. Szabadiskolaként működik, azaz saját tapasztalatainkat taníthatjuk. Saját tananyaggal rendelkezünk, melyet tapasztalataink és munkáink alapján hozunk létre és frissítünk.

2010-ben 3 db kisüzemi hívógépet vásároltunk és felállítottuk saját laborszolgáltatásunkat. Mindhárom hívógép mobil, azaz a nagyfelbontású műszaki, reklám vagy high-fashion fotózás síkfilmjeit a helyszínen le tudjuk hívni, és a kiválasztott felvételeket professzionális minőségben be is tudjuk szkennelni. A vevő tehát a digitális munkák sebességével juthat hozzá a 200 megapixel - 1 gigapixel közötti felbontáshoz.Stílus


Hitvallásunk szerint a látványt a fényképezőgép előtt kell létrehozni. Kellékezéssel, világítástechnikával, előkészítéssel, sminkkel és szűrőzéssel dolgozunk. A digitális utómunka szerintunk már nem fotó, hanem grafika. Képeink ezért élethűek, valóságszerűek. Ha reklámfotóról vagy művészeti elképzeléseinkről van szó, a színek nagy szerepet kapnak a felvételeken. Telített, figyelemfelkeltő színekkel dolgozunk. Ez különböztet meg bennünket más stúdiók munkáitól. Fekete-fehérben a milliónyi szürke, vagy a plakáthatású, kontrasztos felvétel illik stílusunkba. Szeretett színeink hiányát ugyanis ez a két véglet képes kifejezni. Labortechnikánk is alkalmazkodik a stílushoz, így a tisztán és borotvaélesen dolgozó, telített színeket adó Tetenal vegyszereket használjuk, fekete fehérben pedig a Kodak és az Ilford hívóit, speciálisan adalékolva.Felszerelés


Középméretű és nagyformátumú gépparkkal rendelkezünk. Canon APS-C és teljes szenzoros vázakkal is dolgozunk. A gépvázak kiegészítői a rendszervakuk és a jól megszokott, képstabilizátoros zoomobjektívek. Riport, portré és divatfotóban előnyben részesítjük a nagy fényerejű (F1.4-F2.8) fixobjektívsorunkat. Ezek a lencséink szebb rajzolatot adnak az életlen képrészeken és a mélységélesség kontrollálását is szabadabbá teszik. Más stúdióktól eltérően Mamiya és Pentacon Six középméretű objektíveket is használunk tilt és shiftadapterrel, valamint M42-es Jénai Zeiss lencséket, ha katalógusfotóban perspektíva-korrekcióra van szükség, vagy a Canon objektívek képminősége az adott helyzetben nem elegendő. A Canon digitális vázakat síkfilmes gépre szerelve is használjuk, mint digitális hátfalakat és a jóval nagyobb felbontású középméretű hátfalakat is szívesen alkalmazunk munkáinkban.

Portré és riportfotóban gyakran 645-ös Mamiya fényképezőgépparkkal dolgozunk. A középméretű Mamiya vázakhoz adapterekkel műszaki objektívjeinket is tudjuk csatlakoztatni. Linhof és Horseman gyártmányú műszaki gépeink 6x9 cm, 4x5”, 5x7” és 8x10”-es méretben állnak vevőink rendelkezésére. Objektívsorunkban nagyformátumú Schneider-Kreuznac, Rodenstock és Nikkor objektívek találhatók. Korhű divat, portré, csendélet és tájfotó készítéséhez XIX. századi rézobjektívparkunk és lágyrajzú objektívjeink is rendelkezésre állnak. Közöttük Rodenstock Imagon, Emil Wünsche és Nikola Perscheid lencsék is találhatók. Speciálobjektívjeink között reprográfiai objektívek, nagyfelbontású makroobjektívek, lupeobjektívek és mikrofelvételi objektívek is találhatók. A műszaki és tudományos fényképezési lehetőségeinket speciális szűrősorunk is kiegészíti.

Világítástechnikai parkunk villanófejekből és folyamatos fényű halogénlámpákból áll, gazdag fényformálóparkkal. Lámpáink fénymennyisége elegendő ahhoz, hogy komoly tereket be tudjunk világítani, akár forgatás, akár fényképfelvételezés a cél. Fényformálóparkunk a ma divatos softbox-ok mellett nagyban épít a klasszikus parabolareflektorokra és méhsejtekre, valamint a fény szűrőzési lehetőségeire. Az előbbi megoldás a gazdag díszítőfényezést segíti, mely a „hollywood-i” világítás ismertetőjele, míg utóbbi gazdagítja a háttérválasztékot és színes fényekkel történő munkára is lehetőséget ad. Sok felvételünkön a fények színezése adja a háttér színét vagy a sminkek és tárgyak látványos megjelenését.fotosuli.hu - szakírás


Szakmai tapasztalatainkat szabadiskolánkban oktatjuk. Iskolánk különlegessége, hogy elkészült munkáink tapasztalatait első kézből tudjuk hallgatóinknak átadni. A werk és a világítástechnikai megoldások minden fotós számára nélkülözhetetlen alapelemei a munkavállalásnak és a feladatok igényes megoldásának. Csak ezután következhet az analóg és digitális utómunka. Iskolánkban az archaikus fotótechnikák és fényképezőgépek is részei a tananyagnak. Meghívott oktatóink élvonalbeli fotósok. Végzett hallgatóink ajánlásai és megrendelései javítják az üzleti szférában a fotográfia megítélését. A fotográfiai minőség igénye és megítélése - a munka átvételekor - függvénye ugyanis a megrendelő fotográfiai képzettségének.


Budapest, 2014. március 24.
Török György és Nagy Barbara ügyvezetőkChromogenic Arts kft:
Adószám: 10864634-2-41 • Cégjegyzékszám: 01-09-266199 • Felnőttképzési jegyzékszám: 01-0125-07

Honlapunkon található fotóink és írott szövegeink a szerzői jog védelme alatt állnak. A honlap sem részleteiben, sem egészében nem reprodukálható a szerzők és a Chromogenic Arts kft előzetes írásos engedélye nélkül.

A reklám és művészi fotózásból adódóan aktfelvételeket is bemutatunk. A honlapon található aktfotók a hazai és nemzetközi normáknak eleget tesznek. Amennyiben ez a látogató személyes vagy vallási meggyőződésével ellentétes, vagy 18. életévét nem töltötte be, kérjük a galériában ne nézze ezeket a felvételeket.
Internetszolgáltatónk:
Internet4u Kereskedelmi és Szolgálta
Kft. • Adószám: 13345143-2-41 • Cégjegyzékszám: 01-09-730484 • www.i4u.hu
Székhely: 1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 45-47. Telephelyek: 1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 45-47., 1132 Budapest, Victor Hugo u. 18-22.